Tervetuloa oppimaan Jumalan Sanaa!

Jeesus on Raamatun keskus. Jeesus sitoo VT:n ja UT:n toisiinsa. VT on ymmärrettävä Jeesuksesta käsin. Hän tekee Raamatun yhtenäiseksi. Raamattu ei ole vain tiedon jakamista. Raamattu on myös armonväline, sillä Raamattu välittää pelastuksen.

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Voiko perinne estää evankeliumin etenemistä?

Olen herätysliikkeessä kasvaneena saanut pysähtyä tunnistamaan itsessäni vaikuttavia perinteestä nousevia ilmiöitä. Perinteet sinänsä ovat arvokas ja hieno juttu, mutta jos ne nousevat evankeliumin levittämisen esteeksi, silloin ne on hylättävä.

Kristittynä haluan olla uskollinen sille, mitä Raamatussa on kirjoitettu. Haluan olla konservatiivi sanassa, mutta voisin olla uudistusmielinen siinä, millä tavalla ja millä välineillä Jumalan sanaa vien eteenpäin.
Lutherin aikakautena katolinen kirkko oli perinteensä vanki, näin myös evankeliumi paavin kirkossa jäi vangittuun tilaan.
Luther oli sanassa konservatiivi, mutta uudisti toimintamuodot ja käytännössä koko kirkon. Jotkut uudistusmieliset taisivat mennä liiankin pitkälle, Lutherin oli tultava pois piilopaikastaan ja todettava kapinallisille: "ei näin"

Jeesuksen tullessa lihaksi, juutalaiskansan usko oli ajautunut perinteensä kanssa eksyksiin. Jeesus uudisti radikaalisti toimintamuotoja, mutta pitäytyi siinä sanassa, mikä oli siihen saakka ollut, eli Vanhan Testamentin ilmoituksessa.

Jeesukseen uskovien on pidettävä kiinni sanasta, mutta vietävä sitä eteenpäin myös uusilla toimintatavoilla, kuten Luther käytti aikansa uusinta teknologiaa erittäin tehokkaasti hyödyksi. Kun katselen etäältä kirjapainotaidon syntymistä Lutheria edeltäneeltä vuosisadalta, näen Jumalan johdatusta. Raamattuja painettiin, ihmiset saivat omalla kielellään lukea Raamattua. Ymmärrys Jumalan sanasta syveni, evankeliumi sai tilaa, ihmiset vapautuivat uskomaan. Vapautukaamme mekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti