Tervetuloa oppimaan Jumalan Sanaa!

Jeesus on Raamatun keskus. Jeesus sitoo VT:n ja UT:n toisiinsa. VT on ymmärrettävä Jeesuksesta käsin. Hän tekee Raamatun yhtenäiseksi. Raamattu ei ole vain tiedon jakamista. Raamattu on myös armonväline, sillä Raamattu välittää pelastuksen.

perjantai 19. syyskuuta 2014

Henkivallat yrittivät estää Jeesuksen syntymän

Myös kristillisissä piireissä Raamatun lukija jää helposti pohtimaan Vanhan Testamentin asemaa. VT mielletään usein väkivaltaiseksi, sen jumalakuva saattaa olla vastenmielinen, sen aiheet ja asiat eivät kohtaa nykyaikaa. Kirkon historian aikanakin VT:sta on haluttu päästä eroon, mutta nämä on päättäväisesti torjuttu.

VT:n teologinen rikkaus antaa kuitenkin UT:n sanomalle merkityksen. Kun saa innostuksen tutkia VT:a, saattaa yllättyä siitä, kuinka ajankohtainen kirjakokoelma se onkaan. Raamattu koostuu 66 kirjasta, joista 39 on VT:ssa. VT:n vanhimmat osat on kirjoitettu 1000 vuotta eKr. Ne ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle perimätietona ja muistiinmerkittynä. Erityisesti VT:a alettiin kirjoittamaan muistiin n. 500 EKr. Ajoitus osuu Babylonian pakkosiirtolaisuudesta paluuseen.

Miten VT voi avautua?

Minulle VT:n tapahtumien merkitys niin henkilökohtaisemmalla tasolla, kuin yleisestikin ovat avautuneet kiinnostaviksi vasta lähivuosien aikana. Israelin kansan vaiheet VT:ssa ovat puhutelleet siitä, millainen minä olen. Olen saanut peilata itseäni Jumalan sanaa vasten. Moni voi lukea VT:n vaiheita historiallisina tositapahtumina pysähtymättä ihmettelemään, mikä on niiden viesti. Minulle on avautunut VT:sta mm se, miksi juutalaiskansa yritettiin tuhota jo ennen Jeesuksen syntymää. Välillä on ollut aivan pienestä kiinni Jeesuksen syntyminen kansasta, josta Hänen oli määrä syntyä. Sanaa vastaan taistelevat henkivallat ovat vimmoissaan pyrkineet tuhoamaan juutalaisen kansan kuvitellen näin estävän Jumalan tahdon toteutumista. Jeesuksen syntyminenkin oli myrkkyä pahoille hengille.
Suunsa henkäyksellä Hän tulee tuhoamaan tuon vastustajan, joka korottaa itsensä kaiken jumalana pidetyn yläpuolelle julistaen olevansa jumala. (2. Tess. 2:8, Jes. 11:4) Ennen tuota päivää tapahtuu uskosta luopuminen ja itse laittomuus ilmaantuu ihmishahmossa.

Harvemmin VT:n kirjojen sanoma on avautunut pelkästään tekstiä lukemalla. Yhä useammin ja enemmän Sana on vaatinut tutkimista ja asioiden märehtimistä. Jumalan viestin ymmärtämiseksi Sanan ääreen on pitänyt todella pysähtyä. Pyhä Henki ei aina tipauta heti Sanan syvintä olemusta käsiimme. Usein meidän on nähtävä vaivaa selvittääksemme, millainen Jumala on ja mitä hän minulta tahtoo.

2 kommenttia:

  1. Erinomattain hyvä seikka tuoda uudelleen mieliimme, että henkivallat yrittävät kaikkensa, jotta sekasorto, epäjärjestys, jatkuvat ristiriidat, vihamielisyydet, tuhovoimat ja kärsimykset ja pelko vain lisääntyisivät siihen hetkeen, jolloin Paholainen tekeytyy valkeuden enkelinä ihmishahmossa rauhantekijäksi maailmassa eksyttääkseen petoksellaan jälleen laajamittaisesti jumalatonta maailmaa ja kristikansaa. Olosuhteet hän luo omaa ilmestymistä antikristuksena muka pelastaakseen maailman sekasorrosta, jota itse henkivaltoineen on ylläpitänyt ihmiskunnassa Adamin ja Evan ajoista alkaen. Eihän meillä ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan henkivaltoja vastaan, selventää Paavalikin Sanassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Kaaokseen tuli järjestystä: Jumala erotti valon pimeydestä, erotti vedet toisistaan, eläimet lajinsa mukaan ja vieläpä kaiken kruunuksi: mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

      Poista