Palkastamme menee joka tilistä rahaa eläkevakuutusyhtiöille. Työnantaja maksaa siitä suoraan suurimman osan ja osa näkyy omassa tilinauhassasi. Mitähän järkeä tässä sinänsä on jyvittää sitä eri paikoista maksettavaksi? Koko rahaahan emme ikinä näe, sehän päätyy aina joka tapauksessa samaan pisteeseen eläkevakuutusyhtiölle. Hämäämistäkö?
Tein Excel-taulukkoon laskelman, jossa tuolle joka kk kertyvälle eläkesummalle (21,6%) lasketaan korko 4%, joka on todella pieni ajatellen pitkäaikaissijoitusta. Keskiarvopalkaksi on laitettu 30 000 €/vuosi, lienee tällä hetkellä alle suomalaisen työntekijän keskiarvopalkan?
Tässä summat "keittiömateematikon" laskemana, joka pitäisi olla tällä vaatimattomalla palkallakin käytettävissä eläkkeelle jäädessä:
20 vuoden työhistorialla palkansaajalle on kertynyt
(palkka on siis vain 30 000 €/vuosi) 192 400 euroa
30 vuoden työhistorialla palkansaajalle on kertynyt 362 600 euroa
33 vuoden työhistorialla palkansaajalle on kertynyt 428 100 euroa
36 vuoden työhistorialla palkansaajalle on kertynyt 501 800 euroa
40 vuoden työhistorialla palkansaajalle on kertynyt 614 600 euroa
43 vuoden työhistorialla palkansaajalle on kertynyt 711 500 euroa
Jos saisin tuonkokoisen summan rahaa eläkkeelle jäätyäni, pärjäisin pelkästään tuon summan korkokertymällä loppuelämäni mainiosti. Mihin kuoltuani katoaa tuo jäljelle jäänyt summa?
Työn hinta on Suomessa kova, eräs selittävä tekijä on turhan korkea TEL-maksu. Missä muualla maailmassa toimitaan näin? TEL lain tultua vuonna 1962 TEL % oli 5% ja se laskettiin tuolloin riittävän.
Rahaa on siis oikeasti paljon liikkeellä, mitään todellista eläkepommia ei ole. (paitsi valtion ja kuntien tt:n osalta) Vaikuttaa siltä, että rahaa katoaa johonkin ja paljon?
Kuka osaa kertoa, mihin tämä rahaa katoaa?