Tervetuloa oppimaan Jumalan Sanaa!

Jeesus on Raamatun keskus. Jeesus sitoo VT:n ja UT:n toisiinsa. VT on ymmärrettävä Jeesuksesta käsin. Hän tekee Raamatun yhtenäiseksi. Raamattu ei ole vain tiedon jakamista. Raamattu on myös armonväline, sillä Raamattu välittää pelastuksen.

keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Löytyneen lakikirjan seuraus!


Kuningas Joosia toimi Juudan hallitsijana n. 640-609 eKr pannen toimeen useita uskonnollisia uudistuksia. Hän antoi määräyksen vieraiden jumalien uhrimenojen poistamisesta ja jumalanpalveluksen uudistamisesta. Temppelin korjaustöiden yhteydessä löytyi lain kirja (ilmeisesti ainakin osa 5 Moos kirjasta). Lakikirja oli ollut ehkä hyvinkin pitkään kadoksissa? Kuningas Josia halusi palauttaa luopuneen kansansa takaisin Jumalan tahtomalle tielle, siihen tuli avuksi myös tämä kadoksissa ollut lakikirja. Raamattu sanookin Joosiasta, että hän teki sitä, mikä oli oikein Herran silmissä. Josia oli kahdeksanvuotias kuninkaaksi tullessaan ja hallitsi Jerusalemissa 31 vuotta. Hän kulki kaikessa esi-isänsä Daavidin teitä, poikkeamatta oikealle tai vasemmalle. (2 Kun 22:2) Josia oli 16 ikäinen, kun hän alkoi kysellä esi-isänsä Daavidin Jumalan tahtoa. 20-vuotiaana hän ryhtyi hävittmään Juudasta ja Jerusalemista kukkulapyhäkköjä, asera-tarhoja, sekä puisia ja metallisia epäjumalankuvia. Baalien alttarit hajotettiin, jumalakuvat murskattiin ja siroteltiin niiden haudoille, jotka olivat uhranneet niille. Pappien luut Josia poltti heidän omilla alttareillaan. Näin hän puhdisti Juudan ja Jerusalemin. Josia oli 22-ikäinen Jeremiaan aloittaessa toimintansa 20-30 vuotiaana. Kuningas oli 26-vuotias, kun lakikirjan löytyminen synnytti Juudan kansassa heräyksen. (2 Kun.22-23 ja Aik 34) Tämän heräyksen keskellä sai profeetta Jeremia työnsä alkuvaiheissa toimia. Herätyksiä ei tämän jälkeenkään ole saaneet aikaan ihmiset, vaan Jumalan sana. Jumala käyttää ihmisiä, mutta herätyksen saa aikaan hänen sanansa.

Kun kuningas Josia kuuli mitä kirjassa sanottiin, hän repäisi vaatteensa. Hän käski alaistensa kysyä Herralta, mitä on tehtävä, kun kirja on löytynyt. Kuningas Josia todella arvosti Jumalan käskyjen mukaista elämää. Kuningas Josia palveli koko sydämestään ja sielustaan Herraa niinkuin Mooseksen laki määrää. Naisprofeetta Hulda kertoo: onnettomuus kohtaa tätä paikkaa ja sen asukkaita. Kiroukset, jotka on mainittu Juudan kuninkaalle luetussa kirjassa, Jumala panee täytäntöön. He ovat hylänneet Jumalan ja polttaneet uhreja muille jumalille. Näillä teoillaan he ovat saaneet Jumalan vihan heräämään. Mutta koska Juudan kuningas kyselee Herran tahtoa, hän pääsee rauhassa lepäämään eikä hänen tarvitse nähdä sitä onnettomuutta, johon tämä paikka ja sen asukkaat joutuvat. Josia hävitti kauhistuttavat epäjumalakuvat kaikkialta israelilaisten alueilta ja sai Israelin asukkaat palvelemaan Herraa, Israelin Jumalaa. Koko hänen elinaikanaan he eivät luopuneet Herrasta, isiensä Jumalasta.

Kuningas Josian kohtaloksi osoittautui egyptiläisten nuoli, jonka aiheuttamasta haavasta hän ei toipunut. Josia ei menetellyt viisaasti ryhtyessään taisteluun egyptiläisiä vastaan. Nämä olivat ilmoittaneet, että heidän tarkoituksenaan oli vain kulkea Juudan alueen poikki hyökätäkseen Babylonian armeijan kimppuun. Josia varoituksista huolimatta ryhtyi taisteluun faraon joukkoja vastaan. Jumalan ihmisetkin saattavat syyllistyä tyhmyyksiin elämässään.
Jeremia suri Josian kuolemaa, sillä tämä oli ollut hyvä kuningas. Josian kuolema pysäytti kansan keskuudessa hyvän kehityksen Jumalan tahtomaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti